MENU

The Catcher in the Rye - J.D. Salinger (1951)

Alternatieve titels: De Vanger in het Graan, Puber

mijn stem
4,13
407 stemmen

Engels
Psychologisch

277 pagina's
Eerste druk: Little, Brown, Boston (Verenigde Staten)

Holden Caulfield is een zestienjarige jongen, die net voor de wintervakantie besluit om van school weg te lopen. Hij dwaalt enkele dagen door New York, met zichzelf in de knoop liggend omwille van zijn ontluikende volwassenheid.

nummer 87 in de top 250

 
avatar van devel-hunt
4,5
geplaatst op 4 juni 2012, 11:51 uur, permalink
Het sterke en onweerstaanbare van The Catcher in the Rye vind ik de totale tijdloosheid. het boek stamt uit 1951 maar had heel geloofwaardig geweest als het uit 2012 was gekomen. Bovendien is de schrijfstijl duidelijk, er zit vaart in het verhaal. In dat opzicht is het boek zijn tijd ver vooruit.

avatar van HankMoody
4,0
geplaatst op 29 juni 2012, 16:07 uur, permalink
Het sterkste aan dit boek vind ik de stem van Holden zelf die heel levendig en realistisch overkomt wanneer je het leest, de schrijver is niet aan het woord maar de hoofdpersoon zelf.
Sowieso is het een interessant ventje die Holden die een persoonlijkheid heeft waar je eigenlijk niet mee kunt leven maar er niks aan kan doen. Hij moet een wereld accepteren waar hij liever geen deel van uitmaakt, dat is toch wel wat de boek wil zeggen.
Het is ook erg vlot geschreven en het feit dat het geen plot heeft, weinig karakterontwikkeling maar meer een stroom van gedachten maakt het allemaal een boek die zijn tijd ver vooruit was toentertijd en dat het zo'n succes werd.

avatar van Bassievrucht
4,0
geplaatst op 5 augustus 2012, 23:16 uur, permalink
Geweldig boek! Wat kan ik nog zeggen dat al niet gezegd is? Ik las een mooi stuk van Tim Krabbé over Holden en Catcher.
:
http://timkr.home.xs4all.nl/text/holden.htm

avatar van the Cheshire cat
5,0
geplaatst op 2 april 2013, 18:35 uur, permalink
Nou weet ik nog steeds niet waar die eenden heen gaan in de winter

 
bonesofherface
geplaatst op 3 april 2013, 17:01 uur, permalink
the Cheshire cat schreef:
Nou weet ik nog steeds niet waar die eenden heen gaan in de winter


nergens

avatar van the Cheshire cat
5,0
geplaatst op 3 april 2013, 18:17 uur, permalink
Oh...

 
bonesofherface
geplaatst op 3 april 2013, 20:59 uur, permalink
liep ik in de val?

avatar van the Cheshire cat
5,0
geplaatst op 3 april 2013, 21:44 uur, permalink
welnee, was meer 'n grapje van mij uit, omdat ik dat namelijk één van de grappigste passages
uit het boek vind.


welkom overigens op de site bonesofherface...

 
bonesofherface
geplaatst op 3 april 2013, 23:40 uur, permalink
bedankt!

best een triest stukje, eigenlijk.. Voor mij verklaarde Mr. Antolini de metafoor van de eenden en waar ze, al dan niet, naartoe gaan in de winter. (Holden = eenden)

avatar van the Cheshire cat
5,0
geplaatst op 4 april 2013, 18:00 uur, permalink
klopt, en de vraagt rijst op is Mr Antolini nou gay of niet?

3,5
geplaatst op 18 juli 2013, 15:17 uur, permalink
Je hebt van die boeken, zoals je ook van die films hebt. Ze hebben een klassieke status, maar als je er eenmaal aan begint begin je jezelf af te vragen of alle andere mensen dom zijn, of dat jij het gewoonweg niet snapt: hij valt namelijk een beetje tegen.
Zo ook met Catcher in the Rye, van weinigschrijver JD Salinger. Nimmer heb ik een boek gelezen waar ik zo vaak de behoefte had het boek weg te leggen, om hem nooit meer open te slaan. Maar toch stug door blijven lezen, hopende dat die ene briljante passage ervoor zorgt dat het boek voor altijd bij zal blijven, wetende dat dit eigenlijk nimmer zal komen.
Tot de laatste 25 pagina's. Bijna in slaap gedut werd ik plotseling wakker geschopt en zat ik het laatste deel van het boek met tranen in mijn ogen te lezen. Nimmer werd er zo mooi en wijs over een zestienjarige jongen geschreven, die gelukzalig kijkt naar zijn jonge zusje, die geniet van een draaimolen.

Alleen al voor de laatste 25 pagina's heeft The Catcher in the Rye zijn klassieke status verdient. Wauw!

avatar van thrillseeker
0,5
geplaatst op 11 november 2013, 23:02 uur, permalink
Sorry maar ik begrijp het niet. Wat is er zo goed aan dit boek? Het verhaal gaat nergens naar toe en wat mij stoorde zijn die puberale stopwoordjes ertussen door. Ik weet ook wel dat de hoofdpersoon een puber is maar het las niet lekker weg. Ik heb het boek halverwege weggelegd want het interesseerde mij geen fluit waar die gozer naar toe ging. Misschien heb ik het wel niet begrepen dat kan natuurlijk ook

1,0
geplaatst op 14 december 2013, 15:37 uur, permalink
Ik heb het boek onlangs gelezen, maar ik vond het niks aan. Na de eerste bladzijde vond ik de hoofdpersoon een vervelende zeikerd. Ik heb het boek uitgelezen, omdat het niet een dik boek is en omdat ik hoopte dat het ergens in midden nog beter zou worden. Misschien dat ik net zoals thrillseeker, het niet heb begrepen.

avatar van Tabula Rasa
5,0
geplaatst op 9 januari 2014, 17:25 uur, permalink
Eén en al sfeer, en wat voor een sfeer ! Je hoeft niet geïnteresseerd te zijn in waar die gozer naar toe ging, en je mag hem best een vervelende zeikerd vinden, maar als de sfeer in dit boek je niet bij de strot grijpt blijft er alleen nog ruimte voor gepast medelijden, birdhermes en thrillseeker.