menu

De Brug - Geert Mak (2007)

Alternatieve titel: Köprü

mijn stem
3,09 (70)
70 stemmen

Nederlands
Sociaal / Historisch

88 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2007. 'De Brug' is een reisverslag over ruim vijfhonderd meter. Het verhaalt over de Galatabrug in Istanbul die twee continenten met elkaar verbindt. Maar het gaat ook over een stad in een stad – want dat is deze brug in kwestie. Het gaat over het leven op de rand van Europa en op de rand van het bestaan. Over het lotenmeisje, de sigarettenjongens en de beste zakkenrollers van Europa. Over de parapluhandelaar die Engeland een proces wil aandoen. Over eer als je zo arm bent als een kerkrat. Over gezond verstand en de verleidingen van fundamentalisme en geweld. Over leven met de moed der wanhoop. Op de achtergrond wordt de geschiedenis van brug, stad en land zichtbaar.

zoeken in:
2,5
In de beperkte ruimte van slechts 84 bladzijden, verhaalt Mak over het troosteloze bestaan van ruim 10 straatverkopers in Istanbul die hun dagen slijten op 'de brug'... en de Turkse cultuur... en de geschiedenis van 'de brug' over de afgelopen paar eeuwen... en de geschiedenis van het land Turkije... en de verscheidene religies... en een hoop quotes van zijn favoriete schrijvers (al dan niet relevant voor het geheel, af en toe lijkt hij vooral te pronken met zijn kennis). Is dat alles niet een beetje veel?

Je krijgt als lezer dan ook van een hoop zaken 'iets' mee, waarmee Mak een totaalbeeld probeert te schetsen, maar hij zich volgens mij beter had kunnen concentreren op het leven van de verkopers. De Brug komt nu dan ook vooral over als een vluchtig journalistiek / historisch verslag, waarbij de schrijver dankzij zijn eigen venster eigen mening toch niet volledig buiten beschouwing kan laten, en, door de beperkingen van 'het boekenweekgeschenk', onvolledig en ongestructureerd aandoet.

Daarentegen vormt het wel een belangrijk beeld van een andere cultuur, wat, mede door juist de lage drempel van dat boekenweekgeschenk, hopelijk vele mensen aan het denken zet over de benauwende situatie van andere mensen.

Maar... om dat nu cadeau te doen tijdens 'de week van de humor'? Ik had wat dat betreft liever het verhaal gezien over dergelijke mensen die aan de rand van de overleving zitten, maar zich er doorheen slaat met de broodnodige zelfrelativering? Of iets over de noodzaak van satire?

avatar van Jasper
3,5
Het boekenweekgeschenk hoeft niet altijd over het thema te gaan. Als je iets over 'de noodzaak van satire' wilt lezen moet je Kees Fens' boekenweekessay 'Op weg naar het schavot lezen'.

Over 'De brug'. Een sterke reportage. Het begin vind ik nog wat onsamenhangend en mist een duidelijke lijn. Waar wil Mak heen? Maar na de historische uiteenzetting over Byzantium en vnl. het Osmaanse Rijk wordt het boek erg interessant. De passages over eer(wraak) en man/vrouw verhoudingen zijn noodzakelijke lectuur voor moderne debaters over multiculturaliteit.

avatar van Zelva
2,0
BobdH schreef:
Je krijgt als lezer dan ook van een hoop zaken 'iets' mee, waarmee Mak een totaalbeeld probeert te schetsen, maar hij zich volgens mij beter had kunnen concentreren op het leven van de verkopers. De Brug komt nu dan ook vooral over als een vluchtig journalistiek / historisch verslag, waarbij de schrijver dankzij zijn eigen venster eigen mening toch niet volledig buiten beschouwing kan laten, en, door de beperkingen van 'het boekenweekgeschenk', onvolledig en ongestructureerd aandoet.


Mee eens. Ik had voortdurend het gevoel een historisch en sociaal-cultureel lesje te krijgen, overgoten met een literair sausje. Van de historische les heb ik niet bijster veel nieuws opgestoken, en, terwijl ik het toch echt gistermorgen heb uitgelezen, weet ik al nauwelijks meer welke verkopers nou ook al weer aan bod gekomen zijn. Nergens worden het echt mensen waar ik me in in kan leven, het blijven naar mijn idee bijfiguren in Maks lesje. Echt uitnodigen om ander werk van Mak te lezen doet het dan ook niet.

Echt een kwelling om te lezen was het nou ook weer niet, maar ik bleef voortdurend met weemoed terugdenken aan Ivo Andric' De Brug over de Drina. Ook daar vormt een brug door de geschiedenis heen een sluitstuk tussen verschillende culturen, maar Andric' historisch en sociaal-cultureel lesje boeit wel.

3,0
Ik vind het bovenstaande allemaal toch iets te negatief voor deze aardige reportage over het leven rond de brug. Tuurlijk is 80 pagina's te weinig om een diepe sociologisch/culturele beschouwing neer te zetten, ik had niet anders verwacht. Bepaalde passages zijn erg boeiend, en laten door de korte duur weliswaar een onbevredigd gevoel achter, maar het geheel is erg leuk en prachtig als Boekenweekgeschenk. Drie dikke sterren zijn zeker verdiend.

3,0
De historische/politieke/culture/geografische passages zijn buitengewoon interessant, zeker als je de stad/het land ook al een beetje kent. Ook de persoonlijke interviewstukjes zijn boeiend, maar een echte band tussen de geinterviewden en de lezer weet Mak niet te creeeren. Er blijft een zekere afstand, en dat komt vooral doordat de hoofdpersonen niet echt worden beschreven, en dat is jammer, maar dat is ook wel lastig te bewerkstelligen bij een boekenweekgeschenk van slechts 80 pagina's. 3*

avatar van LimeLou
3,0
Best wel interessant en kort boekje over mensen van alledag, die wat van hun dagelijkse leven proberen te maken op een brug met veel geschiedenis.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:51 uur

geplaatst: vandaag om 16:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.