menu

Het Geluk van Limburg - Marcia Luyten (2015)

mijn stem
4,00 (12)
12 stemmen

Nederlands
Waargebeurd

320 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Toen Sjaakie in 1949 geboren werd, zei iedereen dat de knul perfecte handen had voor onder de grond. Hij groeide op als de vierde generatievan een mijnwerkersgeslacht in Heilust, een mijnkolonie in Kerkrade. Een brave, katholieke gemeenschap, die overliep van trots: de mijnwerkers konden harder werken, drinken, bidden, blazen, vechten en lopen dan de rest. En ze dienden de natie. Niet alleen Kerkrade draaide om kolen, een groot deel van Zuid-Limburg werd door ‘social engineers’ gevormd naar de aanwezige steenkool. Kerk, mijn en staat voerden een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan. Maar Sjaakie deed niet mee. Die ging zingen, het podium op. Terwijl de ster van Jack Vinders rees, begon in Heilust het verval. Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten

zoeken in:
avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Heel benieuwd naar dit boek want ik kom ook uit de Heilust. De foto op de omslag laat jongens zien die op de brug over het miljoenenlijntje staan met in de verte de mijn Willem-Sophia. Op die brug heb ik als jochie vaak gestaan...

avatar van liv2
Halley23 schreef:
Heel benieuwd naar dit boek want ik kom ook uit de Heilust. De foto op de omslag laat jongens zien die op de brug over het miljoenenlijntje staan met in de verte de mijn Willem-Sophia. Op die brug heb ik als jochie vaak gestaan...


Dan moet die cover toch wel even slikken geweest zijn, dat verwacht je toch niet zo meteen.

avatar van Halley23
4,0
Halley23 (moderator)
Ik kreeg zomaar een brok in mijn keel uit louter nostalgie Oei dit lijkt wel slowchat

avatar van liv2
Kijk ook op http://hetgelukvanlimburg.nl/ voor meer filmpjes, favoriete passages en achtergrondinformatie.


avatar van liv2
*****

Vol compassie verhaalt Marcia Luyten over lijden en strijden van de Limburgse mijnwerkers

Volkskrant recensie

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Ik ben op pagina 141 en nu al van mening dat de inhoud van dit boek verplichte kost in geschiedenislessen zou moeten zijn.
Wat een mooie vloeiende mix van twee verhaallijnen: het verhaal van de sociaaleconomische en sociaal-culturele geschiedenis van de mijnstreek en
de familiegeschiedenis van Jack Vinders uit Heilust.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Geboren en getogen in de Randstad kom ik nergens zo tot rust als in het Geuldal. Ik ben er gelukkig zonder iets anders nodig te hebben dan een bankje of boomstronk en mijn ogen, en dan alleen maar te hoeven kijken naar het zacht glooiende en toch dynamische van de natuur. Tot “Het Geluk van Limburg” van Marcia Luyten had ik weinig weet van wat er op een steenworp afstand gebeurde, zowel boven, maar vooral onder de grond. Raar?
ML zelf werd op het randje van de mijnstreek geboren, toen ze aan de Universiteit van Maastricht studeerde werd er niet stilgestaan bij die nabije, voor economie en samenleving zo ingrijpende geschiedenis. Pas na jaren reizen en schrijven over economieën en landen ver weg realiseerde zij zich dat ze wel kon schrijven over bijvoorbeeld kopermijnen in Zambia, maar niet hoe de mijnindustrie zich in
Zuid-Limburg had gevormd en hoe dit doorwerkte in de tegenwoordige tijd.

Als ML het niet eens wist, hoe had ik het dan kunnen weten? Van de ruime geraadpleegde literatuur achterin het boek komt niets mij bekend voor. Hoe kan het dan toch dat het verleden ondanks die literatuurlijst nodig moest worden opgegraven?:
Want wat was weggevaagd, moet worden gekend om te weten wat in deze streek is gebouwd: honderden inwandige, gestapelde kilometers mijngangen. Hun kinderen zullen niet meer opgroeien zonder te weten dat zich onder hun voeten een heel andere stad verbergt.

ML schrijft met een uitstekende afstand/nabijheid en heeft een mooie vorm aan haar boek gegeven, de geschiedenis met feitelijke gegevens is verweven met het wel en wee van het gezin Vinders, met in de hoofdrol Jack ofwel Sjaakie Vinders. Het gezin groeide op in een gebied waar de drieëenheid Kerk, Staat en Mijn verzorgde èn het voor het zeggen had. Sjaakie leerde op school ‘Waartoe zijn wij op aarde?’ met als antwoord ‘Wij zijn op aarde om hier en in het hiernamaals gelukkig te worden’. Sjaakie was 'natuurlijk' voorbestemd om in de mijn gaan werken, hij had er de juiste handen voor. Dat hij dit niet wilde was voor zijn directe omgeving onvoorstelbaar.
Als 'Hollander' vind ik zoveel in dit boek onvoorstelbaar maar vooral schandalig. Er is inderdaad heel veel doelbewust weggeveegd, verstopt, decennia lang. Wat ervan te denken dat daden van verzet in Limburg tijdens WOII nergens terug te vinden zijn in de werken van Lou de Jong? Wat ervan te denken dat naast de mijnwerkers landverraders en oorlogsmisdadigers aan het werk werden gezet. Het misprijzen van de buitenwacht over mijnwerkers. Ik las met een brok in mijn keel hoe Limburgia in 1950 landskampioen werd door te winnen van Ajax terwijl ik niet eens van voetbal houd.
Er zijn teveel wetenswaardigheden om op te noemen. Gewoon dit boek lezen. Ik vind dat dat moet. Ik vind dat het de Limburger en met name de mijnwerkers recht doet.
En Sjaak? Is hij gekomen waartoe hij op aarde is? Ook zijn verhaal is het lezen waard, hoe hij zich ontworsteld heeft en met benauwde wilskracht op zijn plek kwam. Hij is op een radicale manier trouw aan zichzelf gebleven, egocentrisch ook, maar loyaal aan de mensen om hem heen .

Hoor maar.

5*

avatar van mjk87
3,5
Boek deed me denken aan Congo van David van Reybrouck. Eenzelfde periode en haast een algemene blik op een bepaald gebied, want dit boek gaat net zo goed over Zuid-Limburg in het algemeen als de mijnindustrie aldaar in het bijzonder. Nergens ook heel diepgravend, maar goed genoeg als algeheel beeld. Ook werkt Luyten met echte mensen om de geschiedenis daaraan op te hangen. Ergens werkt dat wel, ook omdat je zo op een natuurlijke manier wat leert over het leven in dat gebied, maar die levens zijn interessant zolang ze een algemeen beeld geven. Luyten besluit echter het leven van ene Sjakie Vinders helemaal te vertellen, ook met vele oninteressante delen erbij.

Jammer, want de rest is uitstekend leesvoer van een geschiedenis die de meeste Nederlanders niet kennen. Niet uit een soort schaamte denk ik, zoals Luyten ergens vermoedt, maar eerder uit volstrekte desinteresse. Eens de mijnen geen geld meer opleverden was er geen reden meer naar om te kijken. Soms had ik nog wel gewild dat Luyten ergens op doorging terwijl ze het dan te kort hield, terwijl er juist zoveel interessante dingen zijn te zeggen over wat in het heden afspeelt. De teruggang van de kerk, de opkomst van de PVV, corruptie bij een Jos van Rey. Het wordt allemaal kort aangestipt maar daar blijft het bij. Verder is wel het algemene beeld van Limburg, het verstikkende milieu en de macht van de kerk tot in de slaapkamer uitstekend beschreven. Ik mag blij zijn daar nooit zo geleefd te hebben, maar Luyten weet ook goed duidelijk te maken waarom velen nog heimwee naar die tijd hebben. En ondanks dat ze zelf uit die streek komt weet ze een heel nette afstand tot het onderwerp te houden in haar schrijven. 3,5* (zonder Sjakie absoluut hoger).

Gast
geplaatst: vandaag om 05:42 uur

geplaatst: vandaag om 05:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.