menu

American Sniper - Chris Kyle, Scott McEwen en Jim DeFelice (2012)

Alternatieve titel: Sniper

mijn stem
4,25 (4)
4 stemmen

Engels
Autobiografisch / Oorlog

400 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

Autobiografie van de dodelijkste Amerikaanse sluipschutter, Chris Kyle. Tussen 1999 en 2009 heeft de Amerikaanse Navy Seal Chris Kyle het record van meest dodelijke sluipschutter in de de militaire geschiedenis van de Verengde Staten. Het Pentagon heeft officieel bevestigd dat Kyle meer dan 150 doden op zijn naam heeft. De Iraakse opstandelingen vreesden Kyle zoveel dat ze hem al-Shaitan (de duivel) noemde en een prijs op zijn hoofd zetten. De Texaanse Kyle leerde schieten in zijn jeugd tijdens de jachttrips met zijn vader. Na 9/11 werd hij de aandrijver in de frontlinies en vond al snel zijn roeping als wereldklasse sluipschutter. Hij zette een persoonlijk record op zijn naam met een dodelijk schot in Fallujah, net buiten Bagdad, op een afstand van 1920 meter en kreeg twee zilveren en vijf bronzen sterren voor getoonde moed. Kyle vertelt openhartig over de pijn van de oorlog, over de twee keer dat hij neergeschoten is en de tragische dood van twee goede vrienden. Kyle werd in 2013 op een Texaanse schietbaan doodgeschoten.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
Mijn reactie op de recente verfilming van Clint Eastwood:

Beschamend stuk propaganda, waarin een ingewikkeld internationaal conflict wordt teruggebracht tot gewapper met Amerikaanse vlaggen en ernstig negatieve stereotyperingen van Arabieren. Zo mooi in beeld gebracht dat je het die oude Clint Eastwood bijna gaat vergeven, maar dan komt hij vervolgens aanzetten met de meest walgelijke sentimenten die hij kon bedenken. Vinden jullie het bijvoorbeeld niet lichtelijk verdacht dat een sniper in the heat of the battle steeds aan het bellen is met het thuisfront? Dit is een pijnlijk stuk realiteitsvervalsing om het militaire ingrijpen te kunnen koppelen aan die verheven Amerikaanse waarden waar wij allemaal inmiddels mee bekend zijn. Het is echt onder de gordel om burgerslachtoffers, martelingen en de rechteloosheid van Guatanamo Bay en Abu Graib te verdoezelen onder een laagje patriottisme waar het glazuur van de kiezen van elk weldenkend mens zou moeten springen.

avatar van mjk87
Je kan het ook gewoon een wat lauwe film is met vooral die scènes aan het thuisfront die nooit weten te knetteren en nogal geforceerd aanvoelen. Overigens stoor ik me lang niet altijd aan patriottisme, ik vind het wel fijn als een kunstenaar een bepaalde kant kiest. (tenzij je Michael Bay heet, maar die heeft dan ook nul talent).

Overigens zie ik dat Kyle in Odessa, Texas is geboren. Als je het fantastische Friday Night Lights: A Town, a Team, and a Dream - H.G. Bissinger (1990) kent, dan weet je dat de insteek van dit boek niet veel anders zal zijn dan de film.

avatar van Donkerwoud
[quote]mjk87 schreef:
Je kan het ook gewoon een wat lauwe film is met vooral die scènes aan het thuisfront die nooit weten te knetteren en nogal geforceerd aanvoelen./quote]

Dat is mijn punt niet. Het gaat mij om de gemene tactieken waarmee de film geweld verheerlijkt door het te koppelen aan familiewaarden. Alsof een goed getrainde sniper in oorlogssituaties gaat bellen met het thuisfront. Dat is puur een strategie om deze 'killing machine' een menselijk gezicht te geven. Nogal ongepast om de Amerikaanse moordmachine wel een menselijk gezicht te geven, terwijl zijn slachtoffers zonder uitzondering worden getoond als barbaars schietvoer. Nog niet zo gek lang geleden lachten we met zijn allen als bijvoorbeeld Chuck Norris in de jaren negentig in dit type film verscheen. Nu kan het zelfs een oscar winnen.

avatar van Donkerwoud
Clint Eastwood beweert trouwens zelf dat hij een neutrale film heeft willen maken.

avatar van eRCee
Helemaal eens met Donkerwoud.

Het boek is wat mij betreft sowieso al walgelijk. Het komt op mij over als een moderne vorm van scalperen; vol trots bijhouden hoeveel mensen je vermoord in een door niets te rechtvaardigen oorlog, dit getal officieel bevestigd krijgen van het Pentagon (dat zich werkelijk nergens voor schaamt) en er ook nog een boek over schrijven. Hoe diep kan je zinken.

Het ergste hieraan vind ik echter dat zo'n man, goed beschouwd een massamoordenaar, een podium krijgt van een uitgever en een lezerspubliek, en nu ook nog van een regisseur, distributeur en filmpubliek. Het zegt iets over onze tijd, waarin mensen er blijkbaar (uit sensatiezucht? afstomping? verveling?) behagen in scheppen "zich bloot te stellen aan het allerlaagste, het abjecte, het monsterlijke en het afwijkende, zich te vermeien in de aanblik van wat mensonterend is en daarmee om te gaan alsof het prestige of charme bezat [...]" (Javier Marías).

avatar van liv2
Misschien wat off topic, maar, Eric van Looy heeft in de Amerikaanse pers de wind van voren gekregen vanwege de 'aard' van zijn film: nl. Vijf getrouwde mannen delen in het grootste geheim een loft waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en nieuwste veroveringen ontvangen. Grote verontwaardiging! Dat doen we hier in Amerika niet werd geopperd, een schandalig gegeven dus. Maar 'American Sniper' is dus wel ok. Van Looy werd er gewoonweg misselijk van...Terecht.

Als zijn film zou gaan over diezelfde mannen die de loft delen om pakweg voetbal te kijken zou hij nooit zo zijn afgekraakt. Dat werd hem van tevoren gezegd, maar de mens geloofde dat niet, met alle gevolgen van dien. Hij staat nu in de top 10 van slechts verkopende films ooit.....

Loft (2008) - MovieMeter.nl

The Loft (2014) - MovieMeter.nl

avatar van mjk87
Donkerwoud schreef:
Dat is mijn punt niet. Het gaat mij om de gemene tactieken waarmee de film geweld verheerlijkt door het te koppelen aan familiewaarden. Alsof een goed getrainde sniper in oorlogssituaties gaat bellen met het thuisfront. Dat is puur een strategie om deze 'killing machine' een menselijk gezicht te geven.


Dat is ook vooral filmische onkunde. Vrij domme scène ook. Als het er al om ging menselijke emotie daaraan te geven dan toch vooral van het angstige thuisfront, zeker niet van de scherpschutter in kwestie. Maar ik begrijp je punt wel waar je kritiek op hebt. Daarom zei ik daarna ook wat ik in beginsel van patriottisme vind en inherent daaraan de propaganda. Ik heb daar niet heel veel problemen mee.

eRCee schreef:
Het boek is wat mij betreft sowieso al walgelijk. Het komt op mij over als een moderne vorm van scalperen; vol trots bijhouden hoeveel mensen je vermoord in een door niets te rechtvaardigen oorlog, dit getal officieel bevestigd krijgen van het Pentagon (dat zich werkelijk nergens voor schaamt) en er ook nog een boek over schrijven. Hoe diep kan je zinken.


Eigenlijk ben je gewoon een held als je daar volstrekte schijt aan hebt en gewoon je boek uitbrengt. Kyle zelf vind ik weinig kwalijk te nemen, die is gedrilled, doet zijn werk en hoopt op extra centen. Niks menselijks is hem vreemd. In wezen is een boek verkopen niets anders dan de vijand dood schieten door de overheid betaald als soldij. En schrijvers die over hun alcoholisme schrijven (waar ze veel verdriet mee deden)? Of weet ik wat niet meer.

Het ergste hieraan vind ik echter dat zo'n man, goed beschouwd een massamoordenaar, een podium krijgt van een uitgever en een lezerspubliek, en nu ook nog van een regisseur, distributeur en filmpubliek. Het zegt iets over onze tijd


En wat vind jij van pakweg films over de Tweede Wereldoorlog? Lawrence of Arabia? Het is van alle tijden, het is maar welk standpunt je hebt over die oorlog of je over heldenverering spreekt of niet.
In de film toont Eastwood overigens wel degelijk de menselijke zwakte en Kyle's menselijkheid in het algemeen, zowel als hij thuis in Amerika is en last heeft van de oorlog, als één sterke scène met een jongetje en een bazooka. Geen idee hoe dit in het boek naar voren komt overigens.

liv2 schreef:
Maar 'American Sniper' is dus wel ok. Van Looy werd er gewoonweg misselijk van...Terecht.


Ach ja, Amerikanen en hun kijk op seks is vrij sneu ja.

avatar van eRCee
mjk87 schreef:
Kyle zelf vind ik weinig kwalijk te nemen, die is gedrilled, doet zijn werk en hoopt op extra centen. Niks menselijks is hem vreemd. In wezen is een boek verkopen niets anders dan de vijand dood schieten door de overheid betaald als soldij.

Je daden rechtvaardigen uit het feit dat iets wordt opgedragen is er sinds het 'befehl ist befehl' van de nazi's niet sterker op geworden. Ook als militair blijf je tenminste voor een deel zelf moreel verantwoordelijk voor je handelen. En als je al een 'rechtvaardige' oorlog zou voeren waarin je dergelijke daden moet verrichten (waar in dit geval duidelijk geen sprake van is), dan is dat niet iets om over op te snoeven of om een financieel slaatje uit te slaan.

En wat vind jij van pakweg films over de Tweede Wereldoorlog? Lawrence of Arabia? Het is van alle tijden, het is maar welk standpunt je hebt over die oorlog of je over heldenverering spreekt of niet.

Sommige films over de Tweede Wereldoorlog zijn ook om te kotsen ja. En dan hebben we het, vanuit geallieerd perspectief, nog over een gerechtvaardigde oorlog. Overigens ken ik daaruit dit soort boeken niet, gelukkig. De soldatenverhalen uit WO I en II laten vooral zien dat oorlog niet is prijzenswaardigs is en geen prestige oplevert.
Maar ik zou dit eerder vergelijken met een boek waarin iemand verhaalt hoeveel mensen hij wel niet heeft afgeslacht tijdens de politionele acties.

(Ik denk ook dat er heel wat mensen met psychische problemen en persoonlijkheidsstoornissen rondlopen in zo'n leger van beroepsmilitairen. Zie de beruchte filmpjes vanuit Irak waarin willens en wetens het vuur wordt geopend op burgers, huiveringwekkend gedocumenteerd in John Pilger's The war you don't see.)

avatar van Donkerwoud
Ik heb ook niet per definitie moeite met patriottisme of propaganda an sich, maar het gaat hier om het verheerlijken van een oorlog waar dringend politiek beleid bij nodig is om kwalijke misstanden stop te zetten. Vergelijk het met de filmpjes van IS en dan met een miljoenenbudget.

Je zou kunnen stellen dat het inderdaad propaganda is, of patriottisme in een heel hoof gehalte. Maar je moet bedenken dat het een autobiografie is. Je beleeft het door de ogen van Chris Kyle. Daar zou je van alles van kunnen vinden, maar hij heeft het recht om het zo te vertellen zoals hij het vind. Ik vind dat het boek een goed inzicht geeft in hoe het is voor zo'n iemand als Chris. Hoe hij zijn liefde voelt voor het vaderland. En ja, het is hier en daar best gruwelijk omdat hij als het ware geniet van het neerschieten van mensen. Maar dat is ook een verhaal en een bijzonder verhaal als je het mij vraagt.
Of je het bestempeld als goed of slecht is niet eens nodig in dit geval.

avatar van Donkerwoud
Zelf absoluut geen moeite met een gekleurde autobiografie, integendeel, maar het enge aan Chris Kyle is dat er een mythologie rond zijn persoon is komen te ontstaan. Hij is (o.a. door Clint Eastwood) tot symbool gemaakt van een koude, kille oorlog van drones en snipers . Eng dat het Amerikaanse publiek na Vietnam niet wat meer weerzin uitspreekt naar de verheerlijking van een soort geautomatiseerd geweld dat de voeling kwijt is met menselijkheid.

Ja, maar ik baseer mijn mening slechts op het boek. De film bewaar ik tot ik het boek uit heb. En daarnaast hou ik mij ook niet bezig met de mythologie die dan ontstaat rond zijn persoon. Hij wordt misschien door anderen als symbool zo neergezet, maar dit wordt ook niet in het boek zo behandeld.

Naar mijn idee is het boek geen verheerlijking, Misschien de film wel, maar daar zal ik dan later op terug komen. Daarnaast vind ik ook dat als het niks voor jou is, je het niet hoeft te kijken natuurlijk. Rechts extreme propaganda filmpjes zijn ook niet voor iedereen. Net als dat heavy metal niet weggelegd is voor liefhebbers van klassieke muziek. Die verschillende meningen zijn ook geaccepteerd.

En verder, films maken is een commerciele industrie. Ik denk dat hierdoor ook wel het 1 en ander is aangepast om het aantrekkelijker te maken.

avatar van Donkerwoud
Met je eens, Chris Kyle kan natuurlijk zelf niet verantwoordelijk gehouden worden voor wat er met zijn nalatenschap is gebeurd. (Temeer hij zelf dood is. )

Toch heeft hij actief geholpen om zijn imago te koppelen aan het zijn van een 'all American hero', dus helemaal los staat het boek niet van het scheppen van een eigen mythologie. Hij schijnt bijvoorbeeld zelf een ridicuul gerucht verspreid te hebben dat hij tijdens de ramp in New Orleans looters heeft af staan schieten om het te beschermen tegen on-Amerikaanse invloeden.'Legend' of American sniper...

Kun je het boek wel in het hokje smaak en interesse stoppen, maar het wordt andere koek als een publieke figuur vrijwel kritiekloos wordt uitgeroepen tot oorlogsheld in een oorlog met nogal wat rauwe rafelrandjes.

Maar goed, ik ga het zeker eens lezen in de nabije toekomst. Ook omdat boek en verfilming misschien heel anders zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:41 uur

geplaatst: vandaag om 14:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.