menu

Hotel De Grote L - Sjoerd Kuyper (2014)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

228 pagina's
Eerste druk: Lemniscaat, Rotterdam (Nederland)

Kos, een jongen van dertien, vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt - net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd - een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt, dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen: Libbie, de moederlijke oudste, gothic Briek die het liefst in haar muziek verdwijnt, en nakomertje Pel die in jurken van haar moeder rond fladdert. Maar hoe krijg je meisjes zo ver dat ze doen wat jij wilt en hoe komt het toch dat ze het steeds weer voor elkaar krijgen dat jij doet wat zij willen? Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden. En laat Kos nou net het mooiste meisje van het stel zijn... Maar hij heeft stevige concurrentie. Van Isabel. Het mooiste meisje van het heelal. Volgens Kos.

zoeken in:

2,5
Afgelopen jaren in de auto met veel plezier 'young adult' boeken beluisterd (Harry Potter, Hongerspelen), met het idee dat het niet je volle aandacht vergt maar wel lekker helpt om op weg naar huis van het werk af te schakelen. Nadat ik bovenstaande recensie in de krant las werd ik hier nieuwsgierig naar, en waarom niet, ik denk dat de doelgroep niet jonger is dan de leeftijd waarop ik HP voor het eerst las! Toch mist dit boek iets dat bovengenoemde boeken kennelijk wel hebben, iets dat ze voor volwassenen net zo leuk maakt als voor kinderen. Ik denk dat Hotel de Grote L een perfect boek is voor kinderen van een jaar of 12, absoluut, maar ik werd er zelf niet meer helemaal door meegenomen. Misschien is dit boek nog veel meer vanuit de belevingswereld van een dertienjarige geschreven, waardoor door het toch wat kinderachtig over kan komen. Dat neemt niet weg dat de thema's voor iedereen herkenbaar zullen zijn en het boek vol heerlijke zinnen staat, zoals de recensie ook al noemde. Mijn cijfer is dan ook enerzijds een uitdrukking van het behoorlijke plezier dat ik aan het lezen beleefde, anderzijds van de licht teleurstellende constatering dat als ik het maar 15 jaar eerder kon lezen, het wellicht een favoriet was geworden. 2,5*

Ligt het aan mij of heeft dit boek een ietwat dubieuze titel.

Buiten dat:
Hotel de Grote L wordt verfilmd : Filmnieuws : Bioscoopagenda Nederland - biosagenda.nl

avatar van Mug
3,5
Mug
gotti schreef:
Ligt het aan mij of heeft dit boek een ietwat dubieuze titel.

Het is maar wat je denkt... Lees het boek (of bekijk later de verfilming) en je weet waarvoor de beruchte "L" staat...

Leuk (nee, daar staat de "L" niet voor) jeugdboek overigens, die in de finale flink aan kracht moet inboeten met heel wat dei ex machina... jammerdebammer...

avatar van slowgaze
gotti schreef:
Ligt het aan mij of heeft dit boek een ietwat dubieuze titel.

Mijn zus gelooft dat wel.

avatar van Bassievrucht
Ja inderdaad, leuk voor kinderen, maar dankzij de dubbele bodem ook interessant voor volwassenen. Puik werk van Gluyper.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:18 uur

geplaatst: vandaag om 23:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.