menu

De Donkere Kamer van Dorrestijn - Hans Dorrestijn (1986)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch / Humoristisch

147 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Vijf verhalen. In ‘Goeie kennissen’ schetst Dorrestijn de sociale terreur in een kleine gemeenschap. Het verhaal ‘De donkere kamer’ beschrijft de vakkundig genomen wraak voor een onvrijwillige vriendschap. ‘Het imperium van de hulpconciërge’ zit vol bederf, verraad en schuldgevoel. Het speelt op een middelbare school met meer dan vijftienhonderd leerlingen, waar hulpconciërge Verhoeff vele touwtjes in handen heeft … ‘Overige bestemmingen’ is een portret van Willem Wilmink. In het verhaal klinkt met een zekere weemoed het besef door dat wij onmachtig zijn de ander werkelijk te bereiken. In ‘Chloromyia formosa’ ten slotte is de auteur te veel beïnvloed door Kafka. Dit openbaart zich door een zwerm groene vliegjes die zich in en om zijn neus blijft ophouden …

zoeken in:
Ted Kerkjes
Mijn eerste kennismaking met Hans Dorrestijn als schrijver van verhalen. Ik kende Dorrestijn voornamelijk als tekstdichter.
Het eerste verhaal ''Goeie kennissen'' is geslaagd als opwarmertje, en lijkt ook een soort voorproefje voor het tweede verhaal: "De donkere kamer". Hier gaat het echter niet om de donkere kamer van Dorrestijn, maar om die van de hoofdpersoon Rotke, die verdomd veel lijkt op Dorrestijn. Helaas vond ik het tweede verhaal als geheel niet zo geslaagd. Dit komt vooral door de lengte: het verhaal viel vaak in herhaling. Echter was dit niet zo erg geweest, wanneer het einde niet zo'n teleurstelling was. Het einde had net zo goed drie hoofdstukken eerder plaats kunnen vinden. Hierdoor bouwt het verhaal eigenlijk nergens naar op: naar een anticlimax. En ik denk niet dat Hans Dorrestijn het zo bedoeld heeft. Maar ondanks het teleurstellende einde, heb ik me de overige pakweg tachtig bladzijden prima vermaakt en vond ik het toch een leuk verhaal. Het gaat bij dit soort verhalen natuurlijk ook niet zo zeer om de verhaallijn, maar om de manier waarop het geschreven is.

De andere verhalen zijn eigenlijk niet zo interessant, behalve ‘Overige bestemmingen’: een portret van Dorrestijns vriend en collega Willem Wilmink.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:13 uur

geplaatst: vandaag om 21:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.