menu

Leven en Werken van de Kabouter - Willibrord Joseph Huygen en Rien Poortvliet (1976)

mijn stem
3,56 (39)
39 stemmen

Nederlands
Jeugdboek / Verhalenbundel
Sprookje

212 pagina's
Eerste druk: Van Holkema & Warendorf, Houten (Nederland)

In dit boek beschrijven Huygen en Poortvliet wat een kabouter is en hoe het leven van een kabouter eruit ziet. Er wordt uitgebreid op de anatomie van de kabouter ingegaan. Daarnaast is er aandacht voor de dagelijkse gebruiken van de kabouter en de indeling van hun huizen. Ook worden er verschillende verhalen verteld over wat kabouters voor de mensen hebben gedaan.

zoeken in:
4,0
Geweldig boek dit. Het is natuurlijk allemaal vreselijk niet waar, maar het wordt met zoveel overtuiging gebracht, dat je het haast zou gaan geloven

Het verhaal is leuk, maar de echte sterkte van dit boek vind ik toch wel de mooie tekeningen van Rien Poortvliet. 4*

avatar van Boek Pegasus
5,0
Echt een klassieker dit. Mooi verhaal, prachtige tekeningen van Rien Poortvliet en dit zorgt voor het beeld dat men vormt rond kabouters. Heel sterk dit en een echte aanrader!

avatar van katie morosky
4,0
Inderdaad een aanrader maar ik vind De Oproep der Kabouters net iets beter.

avatar van Zelva
Let op! Discussies over de top 250-notering van dit boek horen in het forum, niet bij het boek.


Berichten verplaatst naar Boeken > Toplijsten en favorieten > Toplijsten (centraal topic)

avatar van aslan
3,5
ik las het boek niet, maar ken de prachtige werken van rien poortvliet wel; was onlangs nog in het rien poorvliet museum in middelharnis, waarvan ik jammer genoeg vernam dat ze de boel moeten sluiten...

4,0
Gewoon geweldige tekeningen ben hele tijd fan geweest van hem. Ik ben ook in dat museum geweest jaren geleden, zag er toen echt prachtige schilderijen echt een kunstenaar.

avatar van Boek Pegasus
5,0
Het boek is vooral bekend geworden door de tekeningen van Rien Poortvliet, maar er is imo ook wat krediet voor de schrijver. De manier waarop geschreven is, komt over als een rustige natuurlijke stijl, waarvan je tijdens het lezen al overtuigd wordt dat de schrijver geen fantasie noteert, maar er blijkbaar echt in geloofd dat kabouters bestaan. Heel sterk dus hoe hij zo'n fantasiegegeven kan weergeven alsof het voor hem al een totaal uitgemaakte zaak is dat kabouters bestaan en hij ons gewoon wil kennis laten maken met dit fenomeen. Het is geen roman, dus qua verhaal zal je iets helemaal anders krijgen dan je gewoonlijk verwacht. Maar op het vlak van boeken, vindt ik dit een heel sterk exemplaar vinden. Zowel de tekeningen als de teksten. Een klassieker!

avatar van FisherKing
Het bevat geen verhaal en is enkel een soort (verzonnen) encyclopedie die zijn meerwaarde ontleent aan de meer dan voortreffelijke tekeningen van Rien Poortvliet, maar echt als een verhalend boek zie ik dit niet.

Ik kan er dus ook niet op stemmen.

avatar van katie morosky
4,0
Ik heb net mijn bericht verwijderd. Ik ben het wel eens met Fisherking, een verhaal is dit inderdaad niet. Alle vergelijkingen met Roald Dahl e.d. lopen dus mank. 't Is gewoon een magisch boek, omwille van de tekeningen (en de bijzondere benadering) maar als roman kan je dit niet beoordelen omdat het simpelweg geen roman is.

4,0
FisherKing schreef:
Het bevat geen verhaal en is enkel een soort (verzonnen) encyclopedie die zijn meerwaarde ontleent aan de meer dan voortreffelijke tekeningen van Rien Poortvliet, maar echt als een verhalend boek zie ik dit niet.

Ik kan er dus ook niet op stemmen.


Het boek bevat wel degelijk een verhaal. Het is een fictieve uiteenzetting in het eerste deel, maar daarna staan er verschillende verhalen in het tweede deel.

avatar van starbright boy
3,5
Ik heb sterk de indruk dat op de bijbel na dit boek in de meeste huishoudens van Nederland ligt. Althans: vooor mijn gevoel had echt elke ouder van de kinderen waar ik vroeger weleens kwam dit boek. Echt allemaal. En ook bij ons thuis lag het natuurlijk.

avatar van Donna Tartt
3,0
Heb ik ooit gekregen voor mijn verjaardag. Ik vond het een fantastisch boek. Was er gek mee. Mooie tekeningen. Lekker dik, echt zo'n bladerboek. Zou alleen niet meer weten waar het boek zou liggen...misschien geconfisqueerd door kabouters?

-3-

avatar van Freud
4,0
Ons exemplaar is ook al een tijdje verdwenen, dus ik denk dat je gelijk hebt .

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Het verhaal is wel aardig, de tekeningen heel mooi! Dat 'maakt' het boek voor mij.

avatar van CharlesDickens
Heel realistisch! De Kabouter is een klassiekr waar ik (nog altijd) stapelgek op ben! 5 sterren

avatar van Pythia
1,0
Ik heb uit het commentaar bij het toevoegen van 'Jonathan Livingston Seagull' begrepen dat het bij dit soort boeken om de tekst gaat en niet om de illustraties.
1* dus voor deze prietpraat.

avatar van Donkerwoud
3,5
Het vervolg is beduidend sterker in hoe het de sfeer van de reis beschrijft en de magie van de kabouterwereld vertaald van woorden naar platen . Dit deel is amper door te komen door de encyclopedie-insteekm die maakt dat je het niet voor de lol doorleest. Of je moet echt een kabouterfetisjist zijn.

Ted Kerkjes
Er was eens een mevrouw die iedere avond, wanneer het begon te schemeren, een schoteltje melk in haar tuin neerzette, naast de rhododendron. De buurman, die dit ritueel elke avond met verbazing gadesloeg kon op een avond zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg de dame waarom zij dit deed. "Voor de kabouters," was het antwoord. "Maar buurvrouw," sprak de man "geloof u dan in kabouters?" "Nee," zei de dame "maar dat betekent nog niet dat ik niet aardig tegen ze kan zijn."

Het is alweer lang geleden dat ik dit boek las, maar ik weet nog goed dat ik mij afvroeg of de schrijver het nou serieus meende. Het boekje heeft mij bijna van mijn ongeloof jegens het bestaan van kabouter af doen vallen. Natuurlijk zijn het vooral de illustraties die dit boekje vermakelijk maken, maar het is wel de serieuze benadering en de encyclopedische ondertoon die het boekje uniek maken.
Het scheen overigens dat Marten Toonder heilig in het bestaan van kabouters geloofde.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Ted Kerkjes schreef:
Het scheen overigens dat Marten Toonder heilig in het bestaan van kabouters geloofde.

Dat deed Arthur Conan Doyle ook.

Ted Kerkjes
PeterW schreef:
Dat deed Arthur Conan Doyle ook.
Interessant. Daar is in zijn werk weinig van terug te zien.

Tot honderd jaar geleden was het voor veel mensen nog heel normaal om in kabouters te geloven. Dat hoorde gewoon bij onze folklore. Dit boek is niet zomaar uit de duim gezogen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:02 uur

geplaatst: vandaag om 06:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.