menu

Blockade Billy - Stephen King (2010)

Alternatieve titel: Eenmalige Zonde

mijn stem
2,45 (28)
28 stemmen

Engels
Sociaal

144 pagina's
Eerste druk: Cemetery Dance, Baltimore (Verenigde Staten)

George Granny Grantham, coach van de New Jersey Titans in ruste, haalt herinneringen op aan het voorjaar van 1957, toen Billy Blakely het honkbalteam uit het slop haalde en wat opwinding bracht in het nationale tijdverdrijf. Billy slaat met zulke kracht en bewaakt het honk met zo'n vastbeslotenheid dat zijn ploeggenoten hem zijn excentriciteiten vergeven, zoals ondermeer het spreken in de derde persoon als hij het over zichzelf heeft. Natuurlijk zijn dit aanwijzingen voor een schokkende pathologie...

zoeken in:
avatar van John Frusciante
Is dit één verhaal, of zijn dit twee verhalen? Want als ik bij de Nederlandse vertaling kijk zie ik een andere plotomschrijving.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
De Nederlandse versie bevat twee verhalen.

avatar van John Frusciante
Oke, ik dacht eigenlijk dat enkel de vertaling twee verhalen bevat, maar ik zie net dat de originele uitgave ook twee verhalen bevat.

avatar van DMF
DMF
Het hoofdverhaal is Blockade Billy, maar er is een kort verhaal in de Engelse versie opgenomen ('Morality') en die is ook vertaald. De uitgever heeft echter de Nederlandse titel 'Eenmalige Zonde' gekozen, omdat het kort verhaal vermoedelijk meer aanspreekt dan het honkbal verhaal.

avatar van B. Ruth
3,5
omdat het kort verhaal vermoedelijk meer aanspreekt dan het honkbal verhaal. [/quote]

Honkbalverhalen spreken net als honkbalwedstrijden en honkbalfilms altijd aan.
Het is "Cult".

avatar van DMF
DMF
B. Ruth schreef:

Honkbalverhalen spreken net als honkbalwedstrijden en honkbalfilms altijd aan.
Het is "Cult".


Ik denk dat dat in Nederland wel meevalt. Daar leeft de sport toch niet echt. In Amerika is dat totaal anders natuurlijk, vandaar ook dat King dit verhaal schreef, maar ik kan me niet voorstellen dat de Nederlandse lezer warmloopt voor een honkbal verhaaltje.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
DMF schreef:
(quote)


Ik denk dat dat in Nederland wel meevalt. Daar leeft de sport toch niet echt. In Amerika is dat totaal anders natuurlijk, vandaar ook dat King dit verhaal schreef, maar ik kan me niet voorstellen dat de Nederlandse lezer warmloopt voor een honkbal verhaaltje.

Nee, echt niet. Vreselijk gewoon.

avatar van heinonlein
DMF schreef:
maar ik kan me niet voorstellen dat de Nederlandse lezer warmloopt voor een honkbal verhaaltje


Ligt er natuurlijk helemaal aan hoe 't gebracht wordt, Don DeLillo's "Onderwereld" vond ik echt geweldig, ondanks dat een honkbalwedstrijd centraal staat in 't verhaal.

avatar van Bassievrucht
Sommigen weten Major League II ook wel op waarde te schatten....

vermeerf
Een minder boekje van King voor mij. Het verhaal Eenmalige Zonde vond ik erg tegenvallen. Op basis van het idee erachter had ik er veel meer van verwacht. Blockade Billy vond ik wel leuk maar niet echt bijzonder.

avatar van PeterW
PeterW (crew)
Maar is het nou echt alleen een honkbalverhaal, of zit er meer in?

vermeerf
Het is een verhaal over een honkballer die op het laatste moment bij een team komt. Het gaat vooral over hoe die jongen het doet. er zit dus wel meer achter dan enkel honkbal. Maar zoals gezegd leest het lekker weg maar meer ook niet.

avatar van Dr Channard
2,5
Geen woorden aan vuil maken.

Het hoofdverhaal krijgt van mij een onvoldoende. Een vrouw moet van een predikant een zonde uitvoeren voor een hoog bedrag. De zonde is saai en de 'veranderingen' (dit stond zo in de inhoud; na de zonde is het leven van de vrouw niet meer hetzelfde) is vrij banaal en saai beschreven door King.

Honkbalverhaaltje is veel toffer en heeft me wel verrast, aangezien het honkbalverhaaltje in de bundel droomlandschappen me niets deed. Ook hier krijg je weer een aantal wedstrijdverslagen voorgeschoteld (wat me niets doet , aangezien ik de spelregels nauwelijks ken) maar de vriendschap/relaties met de teamleden zijn wel interessant om te lezen.

Koopt dit boekje niet voor 9.99 euro. Het is veel te veel, ik heb het boekje gratis gekregen en daar ben ik ook blij om.

Eenmalige Zonde is iets van King dat ik eenmalig zal lezen. Maar dat ik had ook wel verwacht.

2.5*

avatar van B. Ruth
3,5
Het boekje vooral gelezen omdat ik als baseball liefhebber geïnteresseerd was in het 2e verhaal.
Door alle negatieve berichten hier ben ik waarschijnlijk het verhaal éénmalige zonde ingegaan met andere verwachtingen.
Het viel me reuze mee.
Het was geen schokkend verhaal en een levensles die iedereen kent: de eerste stap is altijd moeilijk daarna kan men in herhaling vallen.
Ik ervaar het verhaal als iets wat gemakkelijk wegleest in de wachtkamer van één of andere instantie ipv een tijdschrift.
Het baseball verhaal valt mij juist tegen.
In de beschrijving van de wedstrijden wat foutjes, onmogelijkheden en overbodige uitleg.
Maar ook dit zien als een verhaaltje voor in één of andere wachtkamer.
Voor zo'n tussendoortje kan ik het wel waarderen met een 3,5.

1,0
wat een rotboek zeg, Stephen King is echt wel zijn talent verloren met de jaren, geen een van de twee verhalen hebben mij weten te boeien

vermeerf
Flippo Boy schreef:
wat een rotboek zeg, Stephen King is echt wel zijn talent verloren met de jaren, geen een van de twee verhalen hebben mij weten te boeien


Dat is ook wel weer kort door de bocht. Dit boekje is gewoon niet goed maar de rest van zijn recente werk (zoals Na Zonsondergang, Gevangen en Aardedonker Zonder Sterren) is wel erg goed. Elke schrijver maakt wel eens een misser, en dit is er zeker eentje.

avatar van s0njaa
3,0
Heb gister avond het eerste verhaal gelezen.. Dus eenmalige zonde... En het leest zeer makkelijk weg, dat neemt niet weg dat het van een nogal laag niveau is.. Niet wat we van King gewend zijn, maar voor een verhaaltje wat je in een halfuurtje wegleest, achja, heb ik wel eens wat slechters gelezen......

Vanavond maar blockade billy lezen..

Het is die 10 euro in elk geval niet waard.....

avatar van s0njaa
3,0
Helemaal uit nu, tweede verhaal (Blockade Billy) iets minder dan t eerste. Kom totaal uit op een 6-.. Doen we maar 3 sterren voor de moeite!

0,5
Eenmalige zonde gelezen....

Daarna had ik niet de moed meer om aan het honkbalverhaal te beginnen. Als dat de inspiratie van King op dat ogenblik was, dan hoefde dat niet meer voor mij.

0,5 sterren voor het papier van de eenmalige zonde. De Billy toestand heb ik niet bekeken dus kan ik die ook moeilijk een "waardering" geven.

vermeerf
Blockade Billy is wel wat beter dan Eenmalige Zonde hoor. Maar inderdaad...een miskleun.

avatar van metalfist
2,5
Ik had nog eens zin in een Stephen King. Van de ene dag op de andere kan ik dat gevoel krijgen (het is eerlijk gezegd ook confronterend dat ik nog zoveel van hem ongelezen in de kast heb staan) en mijn oog viel op deze Blockade Billy, vooral omdat het een nogal atypische hardcover uitvoering is die bovendien ook wat groter is dan mijn andere pockets. Soit, het vreemdste is nog dat mijn Nederlandse vertaling de focus legt op een ander verhaal, namelijk Morality. Dat verhaal is vertaald naar Eenmalige Zonde, net zoals ook de bundel is gedoopt.

Oorspronkelijk is Blockade Billy (het verhaal) uitgebracht als promotiemateriaal bij de start van het nieuwe Major League Baseball seizoen in 2010 door Cemetery Dance. Sommige edities gaven trouwens zelfs nog een baseball card als extraatje. Een maand later besloot Simon & Schuster echter hetzelfde verhaal uit te brengen en zij kregen het idee om Morality, dat al eens eerder was verschenen in een Esquire nummer uit 2009, bij te voegen. Die laatste editie is dus naar het Nederlands vertaald en in een hardcover gegoten. Ik blijf het eerlijk gezegd wat een warboel vinden en dat kan ook gezegd worden over het baseball verhaal. Ik kan me voorstellen dat dat in Amerika heel wat meer leeft, maar dat neemt niet weg dat King er hier een vrij saai verhaal van maakt. Zo is de spanning is nogal ver te zoeken, is de twist dat Billy niet Billy is voorspelbaar en maakt King gebruik van wel wat technische uitleg die voor de leek niet interessant is doordat je je er toch geen beeld bij kunt vormen.

Het Morality verhaal vond ik echter, in tegenstelling tot de meesten hier blijkbaar, beter. Een ietwat flauwe uitwerking weliswaar (ik had iets 'schandelijker' verwacht), maar het is heel wat pagina's minder en er zit meer voortgang en ritme in. Lijkt me echter wel het beste om aan dit boek niet teveel geld te besteden. Zo zijn de laatste 15 pagina's gewoon reclame voor andere boeken van King en is de verhouding tekst/blad pover. Ik vraag me af in hoeverre dit als een volwaardig boek is bedoelt.

2.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 12:40 uur

geplaatst: vandaag om 12:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.