menu

Die Entdeckung der Currywurst - Uwe Timm (1993)

Alternatieve titel: De Ontdekking van de Curryworst

mijn stem
4,00 (8)
8 stemmen

Duits
Sociaal

233 pagina's
Eerste druk: Kiepenheuer & Witsch, Keulen (Duitsland)

Vanwege een jeugdherinnering gaat de verteller op zoek naar de vroegere eigenaresse van een snackbar aan de Hamburger Großneumarkt. Hij vindt de stokoude Lena Brücker in een bejaardentehuis en heeft zeven gesprekken met haar. Haar verhaal gaat terug tot de laatste dagen van april 1945, vlak voor het einde van de oorlog. Het is het verhaal van de wonderlijke liefdesrelatie tussen Lena en Bremer en hoe het nadien tot de uitvinding van curryworst kwam.

zoeken in:
avatar van Pythia
4,5
De ontdekking van de curryworst wordt pas in het laatste hoofdstuk uit de doeken gedaan en dat is het minst boeiende deel van het boek. De rest vind ik beslist de moeite waard.
De eerste zes hoofdstukken gaan over de gewone inwoners van Hamburg in de laatste oorlogsweken en de eerste tijd erna. De lezer volgt Lena Brücker en haar kunst / kunde om te overleven. Het vertelperspectief is niet altijd helemaal duidelijk maar dat stoort niet. Ik denk dat ik een goed beeld heb gekregen van hoe het leven in die tijd op die plaats was. Mevrouw Brücker is een leuk personage om mee mee te leven.

avatar van Pythia
4,5
Ik besef achteraf dat ieder personage op een andere manier met de oorlogssituatie omgaat, en, al of niet bewust, kiest aan wie of wat hij of zij loyaal is. Dat heeft gevolgen in de tijd erna.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:24 uur

geplaatst: vandaag om 13:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.