MENU

The Purloined Letter - Edgar Allan Poe (1844)

Alternatieve titel: De Gestolen Brief

mijn stem
2,94
19 stemmen

Engels
Detective

25 pagina's
Eerste druk: The Gift, Philadelphia (Verenigde Staten)

De scrupuleuze minister D. steelt een brief met vertrouwelijke inhoud uit de kamer van een jonge vrouw en chanteert haar vervolgens om de informatie niet te publiceren. Amateur detective C. Auguste Dupin wordt door de prefect van de Parijse politie om advies gevraagd en deze probeert op heel eigen wijze voor een oplossing te zorgen...

 
avatar van cortez
0,5
geplaatst op 17 april 2009, 10:40 uur, permalink
Ik had vrij hoge verwachtingen toen ik las dat detective Dupin een hoofdpersonage in het verhaal was; 'De moorden in de rue Morgue' vind ik van het beste van Poe, en ook die andere detective van hem, 'De gouden kever', vind ik top. Dit boek is echter opnieuw veel hoogdravend gepalaver zonder spitvondigheden, en ware het niet van de hand van Poe, het zou waarschijnlijk al lang in de vergetelheid geraakt zijn.

avatar van centurion81
3,5
geplaatst op 22 september 2011, 9:04 uur, permalink
Ik vond dit verhaal juist weer ietsje sterker dan "De moorden in de rue morgue" en "de gouden kever". Het verhaal is eerder een uiteenzetting over het verschil tussen slim en analytisch, het verschil tussen schaken en dammen en het je verplaatsen in je tegenstander, dan dat het een detectiveverhaal betreft. Het verhaal is eerder ter illustratie van eerdere uiteenzetting.

3,5*